Łaciate z wiśniami

Ilość: 12 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz.

Gdy goście dzwonią, że wpadną na kawę 🙂 Szybkie ciasto, zawsze się udaje, fajnie wygląda i wszystkim smakuje. Do dzieła 🙂

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Do misy miksera wkładamy jajka i cukier. Miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy do połączenia się składników.
  • Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy łyżką na zmianę, jasne i ciemne. Następnie w miejsce ciemnego ciasta nakładamy jasne i odwrotnie, w miejsce jasnego, ciemne. Na końcu lekko mieszamy patyczkiem. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut. Studzimy. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz