Łaciate z wiśniami
Gdy goście dzwonią, że wpadną na kawę :) Szybkie ciasto, zawsze się udaje, fajnie wygląda i wszystkim smakuje. Do dzieła :)
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
45
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
-
5
jajek M
-
1
cup
cukru
-
1
cup
oleju rzepakowego
-
3/4
cup
wody
-
2
tsp
proszku do pieczenia
-
3
cup
mąki pszennej
-
2
tbsp
kakao
-
300
g
wiśni mrożonych bez pestek
Wskazówki
-
Do misy miksera wkładamy jajka i cukier. Miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
-
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy do połączenia się składników.
-
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy łyżką na zmianę, jasne i ciemne. Następnie w miejsce ciemnego ciasta nakładamy jasne i odwrotnie, w miejsce jasnego, ciemne. Na końcu lekko mieszamy patyczkiem. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut. Studzimy. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.