Łaciate z wiśniami

Gdy goście dzwonią, że wpadną na kawę :) Szybkie ciasto, zawsze się udaje, fajnie wygląda i wszystkim smakuje. Do dzieła :)
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
  • 5 jajek M
  • 1 cup cukru
  • 1 cup oleju rzepakowego
  • 3/4 cup wody
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 3 cup mąki pszennej
  • 2 tbsp kakao
  • 300 g wiśni mrożonych bez pestek
Wskazówki
  1. Do misy miksera wkładamy jajka i cukier. Miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy do połączenia się składników.
  3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy łyżką na zmianę, jasne i ciemne. Następnie w miejsce ciemnego ciasta nakładamy jasne i odwrotnie, w miejsce jasnego, ciemne. Na końcu lekko mieszamy patyczkiem. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut. Studzimy. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.