Róże karnawałowe

Ilość: 25 Porcja Trudność: Średnia Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Polecam na Tłusty Czwartek pyszne róże z ciasta na faworki podane z dodatkiem dżemu. Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze świetnie smakują!

 

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto. Następnie przekładamy ciasto na blat i uderzamy drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut.
  • Ciasto wałkujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Z ciasta wykrawamy krążki różnej wielkości (używam foremek do ciasteczek, ale można wykorzystać szklankę, kieliszek itp.). Krążki nacinamy w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układamy 3 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Mocno naciskamy palcem w środku, aby krążki się zlepiły.
  • Róże wkładamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (olej powinien mieć temperaturę około 170 stopni). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypujemy grubo cukrem pudrem. Na środek każdej róży nakładamy trochę dżemu. Smacznego!

Dodaj komentarz