Róże karnawałowe
Polecam na Tłusty Czwartek pyszne róże z ciasta na faworki podane z dodatkiem dżemu. Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze świetnie smakują!
Porcje:
25
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
-
2
cup
mąki pszennej
-
4
żółtka
-
1
tbsp
spirytusu
-
1/2
tsp
soli
-
1/2
tsp
cukru
-
5
tbsp
kopiastych gęstej kwaśnej śmietany
-
olej lub smalec do smażenia
-
cukier puder
-
dżem lub konfitury
Wskazówki
-
W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto. Następnie przekładamy ciasto na blat i uderzamy drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut.
-
Ciasto wałkujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Z ciasta wykrawamy krążki różnej wielkości (używam foremek do ciasteczek, ale można wykorzystać szklankę, kieliszek itp.). Krążki nacinamy w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układamy 3 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Mocno naciskamy palcem w środku, aby krążki się zlepiły.
-
Róże wkładamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (olej powinien mieć temperaturę około 170 stopni). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypujemy grubo cukrem pudrem. Na środek każdej róży nakładamy trochę dżemu. Smacznego!