Róże karnawałowe

Polecam na Tłusty Czwartek pyszne róże z ciasta na faworki podane z dodatkiem dżemu. Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze świetnie smakują!  
Porcje: 25 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 2 cup mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 tbsp spirytusu
  • 1/2 tsp soli
  • 1/2 tsp cukru
  • 5 tbsp kopiastych gęstej kwaśnej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder
  • dżem lub konfitury
Wskazówki
  1. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto. Następnie przekładamy ciasto na blat i uderzamy drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut.
  2. Ciasto wałkujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Z ciasta wykrawamy krążki różnej wielkości (używam foremek do ciasteczek, ale można wykorzystać szklankę, kieliszek itp.). Krążki nacinamy w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układamy 3 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Mocno naciskamy palcem w środku, aby krążki się zlepiły.
  3. Róże wkładamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (olej powinien mieć temperaturę około 170 stopni). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypujemy grubo cukrem pudrem. Na środek każdej róży nakładamy trochę dżemu. Smacznego!