Jabłecznik z orzechami

Ilość: 12 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 40 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 2 godz. 20 min.

Polecam na długie zimowe wieczory do gorącej herbaty.

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Masa jabłkowa
  • Masa orzechowa

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Chłodzimy ciasto w lodówce około 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
  • Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy pod przykryciem 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i mieszamy.
  • Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do rondla, mieszamy i zagotowujemy.
  • Na pierwszy placek wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, rozsmarowujemy pozostałą masę jabłkową, przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę orzechową. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam blachy o wymiarach 24 x 40.

Dodaj komentarz