Jabłecznik z orzechami
Polecam na długie zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
100
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
140
minut
Składniki
Ciasto
-
1 3/4
cup
mąki pszennej
-
250
g
masła
-
1/2
cup
cukru
-
2
tbsp
kwaśnej śmietany
-
2
jajka
-
2
tsp
proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
-
1
kg
jabłek
-
2
galaretki cytrynowa
Masa orzechowa
-
1
cup
posiekanych orzechów włoskich
-
3/4
cup
cukru
-
3
tbsp
mleka
-
3
tbsp
miodu
-
150
g
masła
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Chłodzimy ciasto w lodówce około 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
-
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy pod przykryciem 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i mieszamy.
-
Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do rondla, mieszamy i zagotowujemy.
-
Na pierwszy placek wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, rozsmarowujemy pozostałą masę jabłkową, przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę orzechową. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam blachy o wymiarach 24 x 40.