Jabłecznik z orzechami

Polecam na długie zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 100 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 140 minut
Składniki
    Ciasto
  • 1 3/4 cup mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 cup cukru
  • 2 tbsp kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowa
  • Masa orzechowa
  • 1 cup posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 cup cukru
  • 3 tbsp mleka
  • 3 tbsp miodu
  • 150 g masła
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Chłodzimy ciasto w lodówce około 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
  2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy pod przykryciem 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i mieszamy.
  3. Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do rondla, mieszamy i zagotowujemy.
  4. Na pierwszy placek wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, rozsmarowujemy pozostałą masę jabłkową, przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę orzechową. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam blachy o wymiarach 24 x 40.