Babeczki piernikowe z powidłami i czekoladowym ganaszem

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 40 min.

Jak Święta, to korzenne smaki! Może zamiast piernika w tym roku zrobisz takie małe pyszności pachnące cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem. Powidła śliwkowe i czekolada dodatkowo jeszcze podkręcają te smaki.

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Ganasz
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • W dużej misce ubijamy jajka z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła, mleko i ostudzone, rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę orzechową, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Blachę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Gotową masę nakładamy łyżką do 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
  • Przygotowujemy ganasz. Śmietankę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy ganasz, aby wystygł i zgęstniał.
  • Wystudzone babeczki szprycujemy powidłami śliwkowymi za pomocą rękawa cukierniczego z długą cienką końcówką. Następnie umieszczamy ganasz w rękawie z końcówką do dekorowania i ozdabiamy wierzch babeczek. Dodatkowo można udekorować masę czekoladową ozdobami cukrowymi i czekoladowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz