Babeczki piernikowe z powidłami i czekoladowym ganaszem

Jak Święta, to korzenne smaki! Może zamiast piernika w tym roku zrobisz takie małe pyszności pachnące cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem. Powidła śliwkowe i czekolada dodatkowo jeszcze podkręcają te smaki.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 100 minut
Składniki
    Ciasto
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 tbsp powideł śliwkowych
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki z orzechów laskowych
  • 150 g cukru
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 tbsp kakao
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • Ganasz
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 64% kakao (200g)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 100 g masła
  • Dodatkowo
  • 200 g powidła śliwkowe
  • świąteczne ozdoby czekoladowe i cukrowe
Wskazówki
  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
  2. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła, mleko i ostudzone, rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę orzechową, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Gotową masę nakładamy łyżką do 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowujemy ganasz. Śmietankę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy ganasz, aby wystygł i zgęstniał.
  5. Wystudzone babeczki szprycujemy powidłami śliwkowymi za pomocą rękawa cukierniczego z długą cienką końcówką. Następnie umieszczamy ganasz w rękawie z końcówką do dekorowania i ozdabiamy wierzch babeczek. Dodatkowo można udekorować masę czekoladową ozdobami cukrowymi i czekoladowymi. Smacznego!