Babeczki piernikowe z powidłami i czekoladowym ganaszem
Jak Święta, to korzenne smaki! Może zamiast piernika w tym roku zrobisz takie małe pyszności pachnące cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem. Powidła śliwkowe i czekolada dodatkowo jeszcze podkręcają te smaki.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
100
minut
Składniki
Ciasto
-
120
g
masła
-
2
jajka
-
150
ml
mleka
-
2
tbsp
powideł śliwkowych
-
250
g
mąki pszennej
-
50
g
mąki z orzechów laskowych
-
150
g
cukru
-
20
g
przyprawy do piernika
-
2
tbsp
kakao
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
Ganasz
-
300
ml
śmietany 30%
-
2
tabliczki gorzkiej czekolady 64% kakao
(200g)
-
1
tabliczka mlecznej czekolady
(100g)
-
100
g
masła
Dodatkowo
-
200
g
powidła śliwkowe
-
świąteczne ozdoby czekoladowe i cukrowe
Wskazówki
-
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
-
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy powidła, mleko i ostudzone, rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę orzechową, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Blachę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Gotową masę nakładamy łyżką do 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
-
Przygotowujemy ganasz. Śmietankę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy ganasz, aby wystygł i zgęstniał.
-
Wystudzone babeczki szprycujemy powidłami śliwkowymi za pomocą rękawa cukierniczego z długą cienką końcówką. Następnie umieszczamy ganasz w rękawie z końcówką do dekorowania i ozdabiamy wierzch babeczek. Dodatkowo można udekorować masę czekoladową ozdobami cukrowymi i czekoladowymi. Smacznego!