Kategoria: Desery
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Smażenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
3 godz.
Zaskakująco pyszny tort. Zrobiony z naleśników przełożonych ganachem czekoladowym.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto naleśnikowe
- Składniki na krem czekoladowy
- Dodatkowo
Wskazówki
- Czekoladę kroimy i umieszczamy w misce. Zalewamy 200 ml zagotowanej śmietanki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Łączymy masę z Nutellą, dodajemy resztę śmietanki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Następnie ubijamy masę mikserem na puszysty krem.
- Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron. Można naleśniki wyrównać, ja to robię za pomocą talerzyka, kładę naleśnik na desce na niego talerzyk i nożem obcinam brzegi. Naleśnik odstawiamy do wystudzenia, muszą być całkowicie zimne zanim zaczniemy je przekładać, bo inaczej krem czekoladowy będzie się topił.
-