Tort naleśnikowy

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 3 godz.

Zaskakująco pyszny tort. Zrobiony z naleśników przełożonych ganachem czekoladowym.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto naleśnikowe
  • Składniki na krem czekoladowy
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Czekoladę kroimy i umieszczamy w misce. Zalewamy 200 ml zagotowanej śmietanki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Łączymy masę z Nutellą, dodajemy resztę śmietanki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Następnie ubijamy masę mikserem na puszysty krem.
  • Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron. Można naleśniki wyrównać, ja to robię za pomocą talerzyka, kładę naleśnik na desce na niego talerzyk i nożem obcinam brzegi. Naleśnik odstawiamy do wystudzenia, muszą być całkowicie zimne zanim zaczniemy je przekładać, bo inaczej krem czekoladowy będzie się topił.
  • Naleśniki układamy jeden na drugim, każdy smarujemy kremem. Wierzch tortu oprószamy kakao i ozdabiamy owocami. Tort chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz