Tort naleśnikowy

Zaskakująco pyszny tort. Zrobiony z naleśników przełożonych ganachem czekoladowym.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 180 minut
Składniki
    Składniki na ciasto naleśnikowe
  • 7 jajek
  • 500 ml mleka
  • 500 ml wody gazowanej
  • 40 g cukru
  • 1 tbsp ekstraktu waniliowego
  • 700 g mąki
  • Składniki na krem czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g Nutelli
  • 600 ml śmietanki 30% (200 + 400)
  • Dodatkowo
  • kakao
  • truskawki lub inne owoce
Wskazówki
  1. Czekoladę kroimy i umieszczamy w misce. Zalewamy 200 ml zagotowanej śmietanki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Łączymy masę z Nutellą, dodajemy resztę śmietanki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Następnie ubijamy masę mikserem na puszysty krem.
  2. Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron. Można naleśniki wyrównać, ja to robię za pomocą talerzyka, kładę naleśnik na desce na niego talerzyk i nożem obcinam brzegi. Naleśnik odstawiamy do wystudzenia, muszą być całkowicie zimne zanim zaczniemy je przekładać, bo inaczej krem czekoladowy będzie się topił.
  3. Naleśniki układamy jeden na drugim, każdy smarujemy kremem. Wierzch tortu oprószamy kakao i ozdabiamy owocami. Tort chłodzimy w lodówce. Smacznego!