Tort naleśnikowy
Zaskakująco pyszny tort. Zrobiony z naleśników przełożonych ganachem czekoladowym.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
180
minut
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
-
7
jajek
-
500
ml
mleka
-
500
ml
wody gazowanej
-
40
g
cukru
-
1
tbsp
ekstraktu waniliowego
-
700
g
mąki
Składniki na krem czekoladowy
-
100
g
gorzkiej czekolady
-
150
g
Nutelli
-
600
ml
śmietanki 30%
(200 + 400)
Dodatkowo
-
kakao
-
truskawki lub inne owoce
Wskazówki
-
Czekoladę kroimy i umieszczamy w misce. Zalewamy 200 ml zagotowanej śmietanki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Łączymy masę z Nutellą, dodajemy resztę śmietanki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Następnie ubijamy masę mikserem na puszysty krem.
-
Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron. Można naleśniki wyrównać, ja to robię za pomocą talerzyka, kładę naleśnik na desce na niego talerzyk i nożem obcinam brzegi. Naleśnik odstawiamy do wystudzenia, muszą być całkowicie zimne zanim zaczniemy je przekładać, bo inaczej krem czekoladowy będzie się topił.
-
Naleśniki układamy jeden na drugim, każdy smarujemy kremem. Wierzch tortu oprószamy kakao i ozdabiamy owocami. Tort chłodzimy w lodówce. Smacznego!