Ciasto szach-mat

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 3 godz. 40 min.

Składniki

0/14 Składników
Dostosuj porcje
    Biszkopt
  • Masa

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Następnie wodę i olej. Na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem, kakao i całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w temperaturze 170 °C przez około 30 minut.
  • Kiedy biszkopt się piecze, zaczynamy przygotowywać masę. Na mleku gotujemy budyń, po zdjęciu z ognia dodajemy do budyniu 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy budyń do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i do niej także dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Następnie śmietanę łączymy z przestudzonym budyniem. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednorodna masa.
  • Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Cieńszy będzie stanowił podstawę ciasta, a grubszy kroimy w długie paski o szerokości około 1 cm.
  • Przekładamy ciasto masą. Placek stanowiący podstawę, smarujemy cienko masą. Na niej układamy paski biszkoptu ułożone w odległości 1 cm. Wolne przestrzenie wypełniamy masą. Następnie pozostałe biszkoptowe paseczki układamy na warstwie masy w odległościach 1 cm i ponownie powstałe przestrzenie wypełniamy masą. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby stężało najlepiej na całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24x30.

Dodaj komentarz