Ciasto szach-mat

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 220 minut
Składniki
    Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 cup cukru
  • 5 tbsp wody
  • 12 tbsp oleju
  • 2 1/2 tbsp kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • Masa
  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 tsp żylatyny
  • 700 ml śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • kakao do posypania
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Następnie wodę i olej. Na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem, kakao i całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w temperaturze 170 °C przez około 30 minut.
  2. Kiedy biszkopt się piecze, zaczynamy przygotowywać masę. Na mleku gotujemy budyń, po zdjęciu z ognia dodajemy do budyniu 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy budyń do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i do niej także dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Następnie śmietanę łączymy z przestudzonym budyniem. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednorodna masa.
  3. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Cieńszy będzie stanowił podstawę ciasta, a grubszy kroimy w długie paski o szerokości około 1 cm.
  4. Przekładamy ciasto masą. Placek stanowiący podstawę, smarujemy cienko masą. Na niej układamy paski biszkoptu ułożone w odległości 1 cm. Wolne przestrzenie wypełniamy masą. Następnie pozostałe biszkoptowe paseczki układamy na warstwie masy w odległościach 1 cm i ponownie powstałe przestrzenie wypełniamy masą. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby stężało najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24x30.