Ciasto na gofrach

Ilość: 12 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz.

Tym razem gofry posłużą nam jako spód i wierzch ciasta.  Ciasto jest lekkie śmietankowo-serowe z dużą ilością brzoskwiń. Do kawki idealne 🙂

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania gofrów. Możecie użyć gotowych ze sklepu, ale ja wolę przygotować własne. Tu znajdziecie przepis https://fierykitchen.pl/recipes/gofry-z-jagodami-i-bita-smietana/
  • Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kosteczkę. Galaretkę brzoskwiniową zalewamy szklanką wrzącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i ostawiamy do przestudzenia.
  • Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy, aż zgęstniej. Następnie dodajemy serek, przestudzoną galaretkę i żelatynę. Na końcu dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Dno blachy wykładamy goframi, tak żeby nie było między nimi przerw, jak jest potrzeba można je dociąć. Ja zużyłam trzy podwójne na dół i tyle samo na górę. Na gofry wylewamy masę śmietankowo-serową, na górze układamy gofry. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem opuszamy cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz