Ciasto na gofrach
Tym razem gofry posłużą nam jako spód i wierzch ciasta. Ciasto jest lekkie śmietankowo-serowe z dużą ilością brzoskwiń. Do kawki idealne :)
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Składniki
-
12
gofrów
-
1
brzoskwiniowa galaretka
(+ 250 ml gorącej wody)
-
500
g
śmietany kremówki 30%
-
2
tbsp
cukru pudru
-
500
g
serka waniliowego
-
1
puszka brzoskwiń
-
1
tbsp
żelatyny
(+ 50 ml gorącej wody)
-
cukier puder
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania gofrów. Możecie użyć gotowych ze sklepu, ale ja wolę przygotować własne. Tu znajdziecie przepis https://fierykitchen.pl/recipes/gofry-z-jagodami-i-bita-smietana/
-
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kosteczkę. Galaretkę brzoskwiniową zalewamy szklanką wrzącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i ostawiamy do przestudzenia.
-
Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy, aż zgęstniej. Następnie dodajemy serek, przestudzoną galaretkę i żelatynę. Na końcu dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy łyżką.
-
Dno blachy wykładamy goframi, tak żeby nie było między nimi przerw, jak jest potrzeba można je dociąć. Ja zużyłam trzy podwójne na dół i tyle samo na górę. Na gofry wylewamy masę śmietankowo-serową, na górze układamy gofry. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem opuszamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.