Ciasto na gofrach

Tym razem gofry posłużą nam jako spód i wierzch ciasta.  Ciasto jest lekkie śmietankowo-serowe z dużą ilością brzoskwiń. Do kawki idealne :)
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
  • 12 gofrów
  • 1 brzoskwiniowa galaretka (+ 250 ml gorącej wody)
  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 2 tbsp cukru pudru
  • 500 g serka waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 tbsp żelatyny (+ 50 ml gorącej wody)
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania gofrów. Możecie użyć gotowych ze sklepu, ale ja wolę przygotować własne. Tu znajdziecie przepis https://fierykitchen.pl/recipes/gofry-z-jagodami-i-bita-smietana/
  2. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kosteczkę. Galaretkę brzoskwiniową zalewamy szklanką wrzącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i ostawiamy do przestudzenia.
  3. Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy, aż zgęstniej. Następnie dodajemy serek, przestudzoną galaretkę i żelatynę. Na końcu dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Dno blachy wykładamy goframi, tak żeby nie było między nimi przerw, jak jest potrzeba można je dociąć. Ja zużyłam trzy podwójne na dół i tyle samo na górę. Na gofry wylewamy masę śmietankowo-serową, na górze układamy gofry. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem opuszamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.