Jogurtowiec truskawkowy

Ilość: 10 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 4 godz. 30 min.

Trzeba wykorzystać sezon na truskawki 🙂

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje
  • Do ozdoby: truskawki, bezy

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Tężejącą galaretkę wylewamy na dno keksówki i układamy w niej kilka truskawek pokrojonych w plasterki. Blaszkę wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
  • Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Pozostałe truskawki blendujemy na mus, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jogurt, a na końcu żelatynę. Powstałą masę jogurtową przelewamy do keksówki z galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem stężały deser przykrywamy podłużną paterą i obracamy do góry dnem, zdejmujemy folię spożywczą i ozdabiamy. Smacznego!

Notatki

Użyłam małej keksówki 12x26.

Dodaj komentarz