Jogurtowiec truskawkowy

Trzeba wykorzystać sezon na truskawki :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 270 minut
Składniki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 tbsp żelatyny
  • 500 ml jogurtu typu greckiego
  • 4 tsp cukru pudru
  • 10 g cukier w prawdziwą waniliąc
  • Do ozdoby: truskawki, bezy
Wskazówki
  1. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Tężejącą galaretkę wylewamy na dno keksówki i układamy w niej kilka truskawek pokrojonych w plasterki. Blaszkę wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
  2. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Pozostałe truskawki blendujemy na mus, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jogurt, a na końcu żelatynę. Powstałą masę jogurtową przelewamy do keksówki z galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  4. Przed podaniem stężały deser przykrywamy podłużną paterą i obracamy do góry dnem, zdejmujemy folię spożywczą i ozdabiamy. Smacznego!
Notatki

Użyłam małej keksówki 12x26.