Jogurtowiec truskawkowy
Trzeba wykorzystać sezon na truskawki :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
270
minut
Składniki
-
1
galaretka truskawkowa
-
1/2
kg
truskawek
-
3
tbsp
żelatyny
-
500
ml
jogurtu typu greckiego
-
4
tsp
cukru pudru
-
10
g
cukier w prawdziwą waniliąc
Do ozdoby: truskawki, bezy
Wskazówki
-
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Tężejącą galaretkę wylewamy na dno keksówki i układamy w niej kilka truskawek pokrojonych w plasterki. Blaszkę wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
-
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści.
-
Pozostałe truskawki blendujemy na mus, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jogurt, a na końcu żelatynę.
Powstałą masę jogurtową przelewamy do keksówki z galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
-
Przed podaniem stężały deser przykrywamy podłużną paterą i obracamy do góry dnem, zdejmujemy folię spożywczą i ozdabiamy. Smacznego!
Notatki
Użyłam małej keksówki 12x26.