Muffiny śliwka w czekoladzie

Ilość: 12 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 10 min. Przyrządzanie: 25 min. Czas całkowity: 35 min.

Kto lubi śliwki w czekoladzie?

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
  • Polewa

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem. Zostawiamy na całą noc, żeby cały alkohol wsiąknął w owoce (zapominałeś, to nic ;) godzina też wystarczy).
  • Do dużej miski wlewamy: wodę mineralną, olej, dodajemy cukier i jajka. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i nadal ubijamy do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Do śliwek przygotowanych dzień wcześniej, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta.
  • Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  • W małym rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałeczki gorzką czekoladę. Odstawiamy na kilka minut. Mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy.
  • Wystudzone muffinki, polewamy gęstniejącym sosem czekoladowym i na każdym muffinie kładziemy śliwkę do ozdoby. Smacznego!

Dodaj komentarz