Muffiny śliwka w czekoladzie

Kto lubi śliwki w czekoladzie?
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 25 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki
  • 200 g śliwek suszonych
  • 50 ml likieru krupnik śliwka (lub inny alkohol np. ciemny rum)
  • 2 jajka
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 tbsp kakao
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • Polewa
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 12 sztuk śliwek suszonych
Wskazówki
  1. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem. Zostawiamy na całą noc, żeby cały alkohol wsiąknął w owoce (zapominałeś, to nic ;) godzina też wystarczy).
  2. Do dużej miski wlewamy: wodę mineralną, olej, dodajemy cukier i jajka. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i nadal ubijamy do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Do śliwek przygotowanych dzień wcześniej, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta.
  3. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  4. W małym rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałeczki gorzką czekoladę. Odstawiamy na kilka minut. Mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy.
  5. Wystudzone muffinki, polewamy gęstniejącym sosem czekoladowym i na każdym muffinie kładziemy śliwkę do ozdoby. Smacznego!