Muffiny śliwka w czekoladzie
Kto lubi śliwki w czekoladzie?
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
25
minut
Czas całkowity:
35
minut
Składniki
-
200
g
śliwek suszonych
-
50
ml
likieru krupnik śliwka
(lub inny alkohol np. ciemny rum)
-
2
jajka
-
150
ml
wody mineralnej gazowanej
-
100
ml
oleju rzepakowego
-
100
g
cukru
-
300
g
mąki
-
3
tbsp
kakao
-
2
tsp
proszku do pieczenia
Polewa
-
100
ml
śmietany 30%
-
150
g
gorzkiej czekolady
-
12
sztuk śliwek suszonych
Wskazówki
-
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem. Zostawiamy na całą noc, żeby cały alkohol wsiąknął w owoce (zapominałeś, to nic ;) godzina też wystarczy).
-
Do dużej miski wlewamy: wodę mineralną, olej, dodajemy cukier i jajka. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i nadal ubijamy do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Do śliwek przygotowanych dzień wcześniej, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta.
-
Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
-
W małym rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałeczki gorzką czekoladę. Odstawiamy na kilka minut. Mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy.
-
Wystudzone muffinki, polewamy gęstniejącym sosem czekoladowym i na każdym muffinie kładziemy śliwkę do ozdoby. Smacznego!