Ciasto na maślance ze śliwkami

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 10 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 40 min.

Sezon na śliwki się kończy, wiec to ostatni dzwonek 🙂

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Kruszonka
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki, odstawiamy. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Stale ubijając dodajemy maślankę i olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy dłońmi. Rozcieramy, aby powstały grudni o różnej wielkości. Kruszonkę sypiemy na śliwki ułożone w cieście.
  • Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Dodaj komentarz