Ciasto na maślance ze śliwkami

Sezon na śliwki się kończy, wiec to ostatni dzwonek :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
    Ciasto
  • 2 jajka
  • 3/4 cup cukru
  • 1 cup maślanki
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 2 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • Kruszonka
  • 5 tbsp mąki
  • 5 tbsp cukru
  • 3 tbsp masła
  • Dodatkowo
  • 1/2 kg śliwek
Wskazówki
  1. Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki, odstawiamy. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Stale ubijając dodajemy maślankę i olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
  2. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy dłońmi. Rozcieramy, aby powstały grudni o różnej wielkości. Kruszonkę sypiemy na śliwki ułożone w cieście.
  3. Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.