Ciasto na maślance ze śliwkami
Sezon na śliwki się kończy, wiec to ostatni dzwonek :)
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
Ciasto
-
2
jajka
-
3/4
cup
cukru
-
1
cup
maślanki
-
1/2
cup
oleju rzepakowego
-
2 1/2
cup
mąki pszennej
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
Kruszonka
-
5
tbsp
mąki
-
5
tbsp
cukru
-
3
tbsp
masła
Dodatkowo
-
1/2
kg
śliwek
Wskazówki
-
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki, odstawiamy. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Stale ubijając dodajemy maślankę i olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
-
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy dłońmi. Rozcieramy, aby powstały grudni o różnej wielkości. Kruszonkę sypiemy na śliwki ułożone w cieście.
-
Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.