Deser malinowa chmurka

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Ciasto malinowa chmurkach chyba zna każdy, a robicie deser inspirowany tym ciastem? Biszkopty, galaretka z malinami, krem śmietankowy i chrupiące słodkie bezy – deser idealny 🙂

 

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na bezy
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania domowych bez. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.
  • Malinową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody, dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.
  • W szklankach układamy następujące warstwy: mini biszkopciki, tężejącą galaretkę z malinami, krem śmietanowy z mascarpone, bezy, płatki migdałowe i maliny. Deser chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz