Kategoria: Desery
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
4 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 30 min.
Ciasto malinowa chmurkach chyba zna każdy, a robicie deser inspirowany tym ciastem? Biszkopty, galaretka z malinami, krem śmietankowy i chrupiące słodkie bezy – deser idealny 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na bezy
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania domowych bez. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.
- Malinową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody, dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.
-