Deser malinowa chmurka
Ciasto malinowa chmurkach chyba zna każdy, a robicie deser inspirowany tym ciastem? Biszkopty, galaretka z malinami, krem śmietankowy i chrupiące słodkie bezy - deser idealny :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
Składniki na bezy
-
2
białka
-
100
g
cukru
Dodatkowo
-
1
galaretka malinowa
-
200
g
malin - użyłam mrożonych
-
1
opakowanie mini biszkoptów Andante
-
250
g
serka mascarpone
-
250
ml
śmietany 30%
-
2
tbsp
cukru pudru
-
płatki migdałowe
-
maliny do ozdoby
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania domowych bez. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.
-
Malinową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody, dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.
-
W szklankach układamy następujące warstwy: mini biszkopciki, tężejącą galaretkę z malinami, krem śmietanowy z mascarpone, bezy, płatki migdałowe i maliny. Deser chłodzimy w lodówce. Smacznego!