Deser malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurkach chyba zna każdy, a robicie deser inspirowany tym ciastem? Biszkopty, galaretka z malinami, krem śmietankowy i chrupiące słodkie bezy - deser idealny :)  
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
    Składniki na bezy
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka malinowa
  • 200 g malin - użyłam mrożonych
  • 1 opakowanie mini biszkoptów Andante
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 tbsp cukru pudru
  • płatki migdałowe
  • maliny do ozdoby
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania domowych bez. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przekładamy masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskać bezy dowolnych kształtów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C z termoobiegiem przez około 60- 100 minut, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy do ostygnięcia.
  2. Malinową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody, dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.
  3. W szklankach układamy następujące warstwy: mini biszkopciki, tężejącą galaretkę z malinami, krem śmietanowy z mascarpone, bezy, płatki migdałowe i maliny. Deser chłodzimy w lodówce. Smacznego!