Terrina malinowo jogurtowa

Ilość: 10 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 8 godz. Czas całkowity: 10 godz.

Bardzo prosty deser, lekki, mało kaloryczny, idealny na upały.

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Deser przygotowujemy dzień wcześniej. 1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Na dnie układamy pół porcji malin i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na zastygniętą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy pozostałą porcję malin i zalewamy przestudzoną galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Przed podaniem deser wyjmujemy z formy na tacę, przekręcając go do góry dnem. Usuwamy folię spożywczą i dekorujemy listkami mięty i malinami. Smacznego!

Notatki

Użyłam formy o wymiarach 32 x 14

Dodaj komentarz