Terrina malinowo jogurtowa
Bardzo prosty deser, lekki, mało kaloryczny, idealny na upały.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Przyrządzanie:
480
minut
Czas całkowity:
600
minut
Składniki
-
3
malinowe galaretki
-
700
g
malin
-
600
jogurtu naturalnego
-
3
tsp
cukru pudru
-
2
tbsp
żelatyny
-
listki mięty i maliny do ozdoby
Wskazówki
-
Deser przygotowujemy dzień wcześniej. 1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Na dnie układamy pół porcji malin i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
-
W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na zastygniętą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
-
1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy pozostałą porcję malin i zalewamy przestudzoną galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki na całą noc.
-
Przed podaniem deser wyjmujemy z formy na tacę, przekręcając go do góry dnem. Usuwamy folię spożywczą i dekorujemy listkami mięty i malinami. Smacznego!
Notatki
Użyłam formy o wymiarach 32 x 14