Terrina malinowo jogurtowa

Bardzo prosty deser, lekki, mało kaloryczny, idealny na upały.
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Przyrządzanie: 480 minut
Czas całkowity: 600 minut
Składniki
  • 3 malinowe galaretki
  • 700 g malin
  • 600 jogurtu naturalnego
  • 3 tsp cukru pudru
  • 2 tbsp żelatyny
  • listki mięty i maliny do ozdoby
Wskazówki
  1. Deser przygotowujemy dzień wcześniej. 1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Na dnie układamy pół porcji malin i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  2. W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na zastygniętą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  3. 1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy pozostałą porcję malin i zalewamy przestudzoną galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki na całą noc.
  4. Przed podaniem deser wyjmujemy z formy na tacę, przekręcając go do góry dnem. Usuwamy folię spożywczą i dekorujemy listkami mięty i malinami. Smacznego!
Notatki

Użyłam formy o wymiarach 32 x 14