Biszkopt z musem śliwkowym

Ilość: 9 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 1 godz. 30 min. Czas całkowity: 2 godz. 10 min.

Wspaniałe ciacho, zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam się nim nacieszyć. Puszysty biszkopt i delikatna pianka. Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć śliwki, a jednocześnie posmak kremowej śmietanki .

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na biszkopt
  • Składniki na mus śliwkowy
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C około 30 minut.
  • Śliwki bez rozmrażania umieszczamy w naczyniu żaroodporny i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Następnie śliwki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładki mus. Zmiksowane śliwki przelewamy do rondla, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej zaczynające gęstnieć puree śliwkowe. Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia się składników i wykładamy na biszkopt. Posypujemy startą białą czekoladą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy ciasto ozdobić świeżymi śliwkami. Smacznego!

Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.

Dodaj komentarz