Biszkopt z musem śliwkowym

Wspaniałe ciacho, zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam się nim nacieszyć. Puszysty biszkopt i delikatna pianka. Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć śliwki, a jednocześnie posmak kremowej śmietanki .
Porcje: 9 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 90 minut
Czas całkowity: 130 minut
Składniki
    Składniki na biszkopt
  • 3 jajka L
  • 1/2 cup cukru
  • 1/2 cup skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 cup mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na mus śliwkowy
  • 1 kg wypestkowanych węgierek (użyłam mrożonych)
  • 3-4 tbsp cukru
  • 660 ml śmietany 36%
  • 25 g żelatyny
  • Dodatkowo
  • 1 tabliczka białej czekolady
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C około 30 minut.
  2. Śliwki bez rozmrażania umieszczamy w naczyniu żaroodporny i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Następnie śliwki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładki mus. Zmiksowane śliwki przelewamy do rondla, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej zaczynające gęstnieć puree śliwkowe. Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia się składników i wykładamy na biszkopt. Posypujemy startą białą czekoladą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy ciasto ozdobić świeżymi śliwkami. Smacznego!
Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.