Biszkopt z musem śliwkowym
Wspaniałe ciacho, zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam się nim nacieszyć. Puszysty biszkopt i delikatna pianka. Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć śliwki, a jednocześnie posmak kremowej śmietanki .
Porcje:
9
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
90
minut
Czas całkowity:
130
minut
Składniki
Składniki na biszkopt
-
3
jajka L
-
1/2
cup
cukru
-
1/2
cup
skrobi ziemniaczanej
-
1/4
cup
mąki pszennej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na mus śliwkowy
-
1
kg
wypestkowanych węgierek
(użyłam mrożonych)
-
3-4
tbsp
cukru
-
660
ml
śmietany 36%
-
25
g
żelatyny
Dodatkowo
-
1
tabliczka białej czekolady
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C około 30 minut.
-
Śliwki bez rozmrażania umieszczamy w naczyniu żaroodporny i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Następnie śliwki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładki mus. Zmiksowane śliwki przelewamy do rondla, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
-
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej zaczynające gęstnieć puree śliwkowe. Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia się składników i wykładamy na biszkopt. Posypujemy startą białą czekoladą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy ciasto ozdobić świeżymi śliwkami. Smacznego!
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.