Sernik piernikowy

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 1 godz. 30 min. Czas całkowity: 2 godz.

Sernik smakuje wyśmienicie i sprawdzi się idealnie na świątecznym stole.  Upieczony jest na spodzie z pierniczków, a masa twarogowa pachnie pomarańczami i przyprawą do piernika.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na spód
  • Składniki na sernik
  • Składniki na polewę

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Pierniczki miksuj na drobno (można też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem), dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciasteczkami.
  • Do misy miksera przekładamy twaróg, dodajemy jajka, cukier, mąkę, proszek budyniowy, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ser na sód z pierniczków. Sernik pieczemy około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku aż ostygnie – przez tak około godzinę. Następnie wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Czekoladę drobno kroimy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietanką kremówką. Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Smarujemy polewą wierzch sernika i ozdabiamy. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Dodaj komentarz