Sernik piernikowy
Sernik smakuje wyśmienicie i sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Upieczony jest na spodzie z pierniczków, a masa twarogowa pachnie pomarańczami i przyprawą do piernika.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
90
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
Składniki na spód
-
300
g
pierników
-
70
g
masła (rozpuszczonego)
Składniki na sernik
-
1
kg
twarogu z wiaderka
-
5
jajek L
-
200
g
cukru
-
2
tsp
przyprawy do piernika
-
skórka z 1 pomarańczy
-
2
tbsp
mąki pszennej
-
150
g
jogurtu naturalnego
(użyłam skyr naturalny)
-
1
budyń śmietankowy bez cukru
Składniki na polewę
-
150
g
czekolady
(użyłam 100 g gorzkiej 50% kakao i 50g mlecznej)
-
70
ml
śmietany kremówki 36%
Wskazówki
-
Pierniczki miksuj na drobno (można też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem), dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciasteczkami.
-
Do misy miksera przekładamy twaróg, dodajemy jajka, cukier, mąkę, proszek budyniowy, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ser na sód z pierniczków. Sernik pieczemy około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku aż ostygnie – przez tak około godzinę. Następnie wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc.
-
Czekoladę drobno kroimy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietanką kremówką. Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Smarujemy polewą wierzch sernika i ozdabiamy. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.