Sernik piernikowy

Sernik smakuje wyśmienicie i sprawdzi się idealnie na świątecznym stole.  Upieczony jest na spodzie z pierniczków, a masa twarogowa pachnie pomarańczami i przyprawą do piernika.
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 90 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
    Składniki na spód
  • 300 g pierników
  • 70 g masła (rozpuszczonego)
  • Składniki na sernik
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek L
  • 200 g cukru
  • 2 tsp przyprawy do piernika
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 tbsp mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego (użyłam skyr naturalny)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • Składniki na polewę
  • 150 g czekolady (użyłam 100 g gorzkiej 50% kakao i 50g mlecznej)
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
Wskazówki
  1. Pierniczki miksuj na drobno (można też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem), dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciasteczkami.
  2. Do misy miksera przekładamy twaróg, dodajemy jajka, cukier, mąkę, proszek budyniowy, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ser na sód z pierniczków. Sernik pieczemy około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku aż ostygnie – przez tak około godzinę. Następnie wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Czekoladę drobno kroimy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietanką kremówką. Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Smarujemy polewą wierzch sernika i ozdabiamy. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.