Chlebek bananowy

Ilość: 6 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz.

Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Chlebek bananowy to świetny sposób na ich wykorzystanie.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
  • Do dużej miski wkładamy banany i rozgniatamy je widelcem. Następnie dodajemy jajko, rozpuszczone masło (jeszcze ciepłe) i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy łyżką, nie ma potrzeby, aby używać miksera. Do mokrych składników dodajemy suche: szczyptę soli, cukier i przesianą przez sito mąkę z sodą. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Formę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem.
  • Po wystudzeniu ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego!

Notatki

Użyłam małej keksówki 12x26.

Dodaj komentarz