Ilość:
6 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
45 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Chlebek bananowy to świetny sposób na ich wykorzystanie.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
- Do dużej miski wkładamy banany i rozgniatamy je widelcem. Następnie dodajemy jajko, rozpuszczone masło (jeszcze ciepłe) i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy łyżką, nie ma potrzeby, aby używać miksera. Do mokrych składników dodajemy suche: szczyptę soli, cukier i przesianą przez sito mąkę z sodą. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Formę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem.
- Po wystudzeniu ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego!
Notatki
Użyłam małej keksówki 12x26.