Naleśniki japońskie

Ilość: 2 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 30 min.

Fluffy pancakes to hit internetu! Próbowaliście już?

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy żółtko, rozpuszczone masło klarowane, mąkę, cukier, ekstrakt wanilii, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
  • Obie masy łączymy, delikatnie mieszając, aby ciasto pozostało puszyste.
  • Na patelni posmarowanej olejem układamy metalowy ring, wlewamy ciasto do 1/2 wysokości i smażymy pod przykryciem. Zdejmujemy ring i odwracamy na drugą stronę za pomocą łopatki.
  • Naleśniki podajemy z ulubionymi owocami i np. z miodem lub syropem klonowym. Smacznego!

Dodaj komentarz