Naleśniki japońskie
Fluffy pancakes to hit internetu! Próbowaliście już?
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
150
g
maślanki
-
1
żółtko
-
25
g
rozpuszczonego masła klarowanego
-
30
g
cukru
-
125
g
mąki
-
1
tsp
ekstraktu z wanilii
-
1/2
tsp
sody
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
3
białka
-
1
tsp
soku z cytryny
-
szczypta soli
-
miód i owoce
Wskazówki
-
Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy żółtko, rozpuszczone masło klarowane, mąkę, cukier, ekstrakt wanilii, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
-
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
-
Obie masy łączymy, delikatnie mieszając, aby ciasto pozostało puszyste.
-
Na patelni posmarowanej olejem układamy metalowy ring, wlewamy ciasto do 1/2 wysokości i smażymy pod przykryciem. Zdejmujemy ring i odwracamy na drugą stronę za pomocą łopatki.
-
Naleśniki podajemy z ulubionymi owocami i np. z miodem lub syropem klonowym. Smacznego!