Naleśniki japońskie

Fluffy pancakes to hit internetu! Próbowaliście już?
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 150 g maślanki
  • 1 żółtko
  • 25 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 30 g cukru
  • 125 g mąki
  • 1 tsp ekstraktu z wanilii
  • 1/2 tsp sody
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 1 tsp soku z cytryny
  • szczypta soli
  • miód i owoce
Wskazówki
  1. Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy żółtko, rozpuszczone masło klarowane, mąkę, cukier, ekstrakt wanilii, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  2. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
  3. Obie masy łączymy, delikatnie mieszając, aby ciasto pozostało puszyste.
  4. Na patelni posmarowanej olejem układamy metalowy ring, wlewamy ciasto do 1/2 wysokości i smażymy pod przykryciem. Zdejmujemy ring i odwracamy na drugą stronę za pomocą łopatki.
  5. Naleśniki podajemy z ulubionymi owocami i np. z miodem lub syropem klonowym. Smacznego!