Mini rogaliki orzechowe

Ilość: 6 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 2 godz.

Co tam zajadacie do niedzielnej kawki?

U mnie dzisiaj  kruche, orzechowe ciasteczka. Banalne do przygotowania i dość szybkie, a na pewno warto je zrobić, bo zachwycają smakiem.

Składniki

0/5 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Do miski wkładamy serek Philadelphią, masło, mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. W miseczce mieszamy brązowy cukier z mielonymi orzechami i dzielimy na 2 porcje. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i też dzielimy na 2 części, kiedy robimy rogaliki z pierwszej porcji, druga czeka w lodówce.
  • Na środek stolnicy wysypujemy mieszankę cukrowo-orzechową na niej kładziemy ciasto i rozwałkowujemy, kilka razy obracając tak, aby cały cukier z orzechami oblepił ciasto równomiernie.
  • Rozwałkowujemy ciasto i kroimy na 16 trójkątów. Zwijamy formując rogalika.
  • Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rogaliki pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Notatki

Z tej porcji wychodzi 32 mini rogaliki

Dodaj komentarz