Mini rogaliki orzechowe
Co tam zajadacie do niedzielnej kawki?
U mnie dzisiaj kruche, orzechowe ciasteczka. Banalne do przygotowania i dość szybkie, a na pewno warto je zrobić, bo zachwycają smakiem.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
90
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
-
125
g
serka śmietankowego Philadelphia
-
100
g
masła
-
150
g
mąki pszennej
-
100
g
brązowego cukru
-
100
g
mielonych orzechów laskowych
Wskazówki
-
Do miski wkładamy serek Philadelphią, masło, mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. W miseczce mieszamy brązowy cukier z mielonymi orzechami i dzielimy na 2 porcje. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i też dzielimy na 2 części, kiedy robimy rogaliki z pierwszej porcji, druga czeka w lodówce.
-
Na środek stolnicy wysypujemy mieszankę cukrowo-orzechową na niej kładziemy ciasto i rozwałkowujemy, kilka razy obracając tak, aby cały cukier z orzechami oblepił ciasto równomiernie.
-
Rozwałkowujemy ciasto i kroimy na 16 trójkątów. Zwijamy formując rogalika.
-
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Rogaliki pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wychodzi 32 mini rogaliki