Mini rogaliki orzechowe

Co tam zajadacie do niedzielnej kawki? U mnie dzisiaj  kruche, orzechowe ciasteczka. Banalne do przygotowania i dość szybkie, a na pewno warto je zrobić, bo zachwycają smakiem.
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 90 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
  • 125 g serka śmietankowego Philadelphia
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
Wskazówki
  1. Do miski wkładamy serek Philadelphią, masło, mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. W miseczce mieszamy brązowy cukier z mielonymi orzechami i dzielimy na 2 porcje. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i też dzielimy na 2 części, kiedy robimy rogaliki z pierwszej porcji, druga czeka w lodówce.
  2. Na środek stolnicy wysypujemy mieszankę cukrowo-orzechową na niej kładziemy ciasto i rozwałkowujemy, kilka razy obracając tak, aby cały cukier z orzechami oblepił ciasto równomiernie.
  3. Rozwałkowujemy ciasto i kroimy na 16 trójkątów. Zwijamy formując rogalika.
  4. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rogaliki pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wychodzi 32 mini rogaliki