Porzeczkowiec

Ilość: 20 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 45 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 45 min.

Ciasto czekoladowe z masą twarogową, przełożone dżemem porzeczkowym i przykryte bitą śmietaną. Twoi goście będą zachwyceni! Ciasto prezentuje się pięknie i jest bardzo smaczne!

Składniki

0/18 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na masę serową
  • Składniki na masę śmietankową
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • Do rondelka wlewamy olej i wodę, dodajemy cukier oraz kakao. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Oddzielamy białka od żółtek, Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka cały czas ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ostudzoną masę kakaową i delikatnie mieszamy. Po masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Ciasto wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Całkowicie zimne ciasto kroimy na dwa blaty.
  • W misie miksera umieszczamy 3 rodzaje sera: twaróg, śmietankowy i mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy wszystko na gładką masę.
  • Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę i jeszcze przez chwilę miksujemy.
  • Mamy już wszystkie składniki, więc bierzemy się za składanie ciasta. W formie umieszczamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go dżemem porzeczkowy. Wykładamy masę serową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie kładziemy drugą warstwę dżemy i bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz