Porzeczkowiec

Ciasto czekoladowe z masą twarogową, przełożone dżemem porzeczkowym i przykryte bitą śmietaną. Twoi goście będą zachwyceni! Ciasto prezentuje się pięknie i jest bardzo smaczne!

Porcje: 20 yield(s)
Przygotowanie: 45 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 105 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 3/4 cup oleju rzepakowego
  • 1/2 cup wody
  • 1/2 cup cukru
  • 4 tbsp kakao
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka od białek)
  • 1/2 cup cukru
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tsp sody oczyszczonej
  • Składniki na masę serową
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 250 g sera śmietankowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 cup cukru pudru
  • Składniki na masę śmietankową
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 tbsp cukru pudru
  • 2 tbsp żelatyny (1/4 szklanki gorącej wody)
  • Dodatkowo
  • 2 słoiki Dżemu Łowicz 100% z owoców czarna porzeczka (2x210g)
  • 100 g startej gorzkiej czekolady
Wskazówki
  1. Do rondelka wlewamy olej i wodę, dodajemy cukier oraz kakao. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Oddzielamy białka od żółtek, Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka cały czas ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ostudzoną masę kakaową i delikatnie mieszamy. Po masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.
  3. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Całkowicie zimne ciasto kroimy na dwa blaty.
  4. W misie miksera umieszczamy 3 rodzaje sera: twaróg, śmietankowy i mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy wszystko na gładką masę.
  5. Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę i jeszcze przez chwilę miksujemy.
  6. Mamy już wszystkie składniki, więc bierzemy się za składanie ciasta. W formie umieszczamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go dżemem porzeczkowy. Wykładamy masę serową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie kładziemy drugą warstwę dżemy i bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.