Pomarańczowa fantazja

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 2 godz.

Ciasto pomarańczowa fantazja to pyszne pomarańczowe warstwy na kakaowym biszkopcie, wykończone śmietankową pianką.

Co powiecie na taką propozycję na Święta?

Składniki

0/17 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na biszkopt
  • Składniki na masę budyniową
  • Składniki na galaretę z pomarańczami
  • Składniki na masę śmietankową

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a na samym końcu żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C., pieczemy około 30 minut, odstawiamy do wystudzenia.
  • Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W 100 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszamy proszek, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i od razu wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pomarańcze filetujemy i dodajemy do przestudzonej galaretki. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zastygniętą masę budyniową i wstawiamy do lodówki.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy żelatynę. Masę śmietankową wylewamy na zastygniętą galaretkę. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.

Dodaj komentarz