Pomarańczowa fantazja
Ciasto pomarańczowa fantazja to pyszne pomarańczowe warstwy na kakaowym biszkopcie, wykończone śmietankową pianką.
Co powiecie na taką propozycję na Święta?
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
Składniki na biszkopt
-
4
jajka
-
1/2
cup
cukru
-
3/5
cup
mąki pszennej
-
2
tbsp
kakoa
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową
-
500
ml
mleka
-
1
budyń waniliowy
-
1
galaretka pomarańczowa
-
50
ml
soku pomarańczowego
Składniki na galaretę z pomarańczami
-
600
ml
gorącej wody
-
2
galaretki pomarańczowe
-
3-4
pomarańcze
Składniki na masę śmietankową
-
330
ml
śmietany 36%
-
1
tbsp
cukru pudru
-
10
g
żelatyny
-
50
ml
gorącej wody
-
100
g
mlecznej czekolady
Wskazówki
-
Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a na samym końcu żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C., pieczemy około 30 minut, odstawiamy do wystudzenia.
-
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W 100 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszamy proszek, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i od razu wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki.
-
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pomarańcze filetujemy i dodajemy do przestudzonej galaretki. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zastygniętą masę budyniową i wstawiamy do lodówki.
-
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy żelatynę. Masę śmietankową wylewamy na zastygniętą galaretkę. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.