Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 15 min.
To jeden z najlepszych serników jakie mogą być! Jest puszysty, wilgotny, a masa kajmakowa i migdały dopełniają całości.
Nie daj się długo namawiać, spróbuj!
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania kajmaku z mleka kondensowanego. Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety. Puszkę umieszczamy w dużym garnku z wodą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Puszkę studzimy i dopiero wtedy otwieramy. Kajmak gotowy :)
- Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, wanilię i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy po jednym jajku, śmietanę, a na końcu proszek budyniowy.
- Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, żeby nie uniosły się podczas wlewania masy serowej muszą być poukładane na ścisk. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C przez około 1 godzinę. Odstawiamy sernik do wystudzenia. Na zimny sernik wykładamy kajmak i rozsmarowujemy. Można trochę kajmaku nałożyć w rękaw cukierniczy i ozdobić ciasto. Sernik posypujemy płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami nerkowca. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24x24