Sernik z kajmakiem

To jeden z najlepszych serników jakie mogą być! Jest puszysty, wilgotny, a masa kajmakowa i migdały dopełniają całości. Nie daj się długo namawiać, spróbuj!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 75 minut
Składniki
  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 1 cup cukru
  • 1 tbsp ekstraktu wanilii
  • 3 jajka L
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 budyń śmietankowy
  • Dodatkowo
  • herbartniki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • płatki migdałowe
  • posiekane orzechy nerkowca
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania kajmaku z mleka kondensowanego. Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety. Puszkę umieszczamy w dużym garnku z wodą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Puszkę studzimy i dopiero wtedy otwieramy. Kajmak gotowy :)
  2. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, wanilię i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy po jednym jajku, śmietanę, a na końcu proszek budyniowy.
  3. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, żeby nie uniosły się podczas wlewania masy serowej muszą być poukładane na ścisk. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C przez około 1 godzinę. Odstawiamy sernik do wystudzenia. Na zimny sernik wykładamy kajmak i rozsmarowujemy. Można trochę kajmaku nałożyć w rękaw cukierniczy i ozdobić ciasto. Sernik posypujemy płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami nerkowca. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24x24