Sernik z kajmakiem
To jeden z najlepszych serników jakie mogą być! Jest puszysty, wilgotny, a masa kajmakowa i migdały dopełniają całości.
Nie daj się długo namawiać, spróbuj!
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
75
minut
Składniki
-
1
kg
twarogu sernikowego mielonego
-
1
cup
cukru
-
1
tbsp
ekstraktu wanilii
-
3
jajka L
-
250
ml
śmietany 30%
-
1
budyń śmietankowy
Dodatkowo
-
herbartniki
-
1
puszka mleka skondensowanego słodzonego
-
płatki migdałowe
-
posiekane orzechy nerkowca
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania kajmaku z mleka kondensowanego.
Z puszki zdejmujemy papierowe etykiety. Puszkę umieszczamy w dużym garnku z wodą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Puszkę studzimy i dopiero wtedy otwieramy. Kajmak gotowy :)
-
Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, wanilię i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy po jednym jajku, śmietanę, a na końcu proszek budyniowy.
-
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, żeby nie uniosły się podczas wlewania masy serowej muszą być poukładane na ścisk. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C przez około 1 godzinę. Odstawiamy sernik do wystudzenia. Na zimny sernik wykładamy kajmak i rozsmarowujemy. Można trochę kajmaku nałożyć w rękaw cukierniczy i ozdobić ciasto. Sernik posypujemy płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami nerkowca. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24x24