Babka ryżowa z brzoskwiniami

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 2 godz. 30 min.

Składniki

0/5 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Do pół litra wrzącej wody wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy.
  • Szklankę ryżu wsypujemy do rondelka i zalewamy wrzątkiem (półtorej szklanki). Gotujemy około 10 minut. Następnie zalewamy wrzącym mleka i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki. Ostawiamy do wystudzenia.
  • Brzoskwinie odcedzamy. Kroimy w drobną kostkę (część pokrojonych brzoskwiń okładamy do ozdoby).
  • Ryż łączymy z galaretką i brzoskwiniami. Masę wylewamy do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Przed podaniem babkę ryżową wykładamy na talerz i dekorujemy brzoskwiniami i listkami świeżej mięty. Smacznego!

Dodaj komentarz