Kategoria: Coś słodkiego, Desery, Wielkanoc
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
2 godz. 30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Do pół litra wrzącej wody wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy.
- Szklankę ryżu wsypujemy do rondelka i zalewamy wrzątkiem (półtorej szklanki). Gotujemy około 10 minut. Następnie zalewamy wrzącym mleka i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki. Ostawiamy do wystudzenia.
- Brzoskwinie odcedzamy. Kroimy w drobną kostkę (część pokrojonych brzoskwiń okładamy do ozdoby).
- Ryż łączymy z galaretką i brzoskwiniami. Masę wylewamy do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Przed podaniem babkę ryżową wykładamy na talerz i dekorujemy brzoskwiniami i listkami świeżej mięty. Smacznego!