Babka ryżowa z brzoskwiniami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 150 minut
Składniki
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 1 cup ryżu
  • 1 1/2 cup mleka
  • 3 tbsp rodzynek
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (820g)
Wskazówki
  1. Do pół litra wrzącej wody wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy.
  2. Szklankę ryżu wsypujemy do rondelka i zalewamy wrzątkiem (półtorej szklanki). Gotujemy około 10 minut. Następnie zalewamy wrzącym mleka i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki. Ostawiamy do wystudzenia.
  3. Brzoskwinie odcedzamy. Kroimy w drobną kostkę (część pokrojonych brzoskwiń okładamy do ozdoby).
  4. Ryż łączymy z galaretką i brzoskwiniami. Masę wylewamy do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  5. Przed podaniem babkę ryżową wykładamy na talerz i dekorujemy brzoskwiniami i listkami świeżej mięty. Smacznego!