Babka ryżowa z brzoskwiniami
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
150
minut
Składniki
-
2
opakowania galaretki brzoskwiniowej
-
1
cup
ryżu
-
1 1/2
cup
mleka
-
3
tbsp
rodzynek
-
1
puszka brzoskwiń w syropie
(820g)
Wskazówki
-
Do pół litra wrzącej wody wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy.
-
Szklankę ryżu wsypujemy do rondelka i zalewamy wrzątkiem (półtorej szklanki). Gotujemy około 10 minut. Następnie zalewamy wrzącym mleka i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki. Ostawiamy do wystudzenia.
-
Brzoskwinie odcedzamy. Kroimy w drobną kostkę (część pokrojonych brzoskwiń okładamy do ozdoby).
-
Ryż łączymy z galaretką i brzoskwiniami. Masę wylewamy do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
-
Przed podaniem babkę ryżową wykładamy na talerz i dekorujemy brzoskwiniami i listkami świeżej mięty. Smacznego!