Bezy z kremem oreo

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 10 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz. 40 min.

Chrupiąca beza z kremem z ciasteczkami oreo i borówkami, to słodki i rozpływający się w ustach deser. Polecam!

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na bezy
  • Składniki na masę oreo
  • Dodatkowo: mini ciasteczka oreo i borówki

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy od kubeczka 8 okręgów. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na narysowane okręgi i formujemy.
  • Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Bezy pieczemy przez godzinę, po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Ciasteczka oreo mielimy na mąkę w rozdrabniaczu (blenderze ręcznym). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy zmielone ciasteczka oreo i mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą.
  • Krem oreo nakładamy na bezowe gniazdka za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Dekorujemy borówkami i mini ciasteczkami oreo (jeżeli nie udało Wam się ich kupić, udekorujcie zwykłymi ciastkami oreo, przełamanymi na pół). Można też dwa ciasteczka pokruszyć i posypać nimi bezy. Smacznego!

Dodaj komentarz