Bezy z kremem oreo

Chrupiąca beza z kremem z ciasteczkami oreo i borówkami, to słodki i rozpływający się w ustach deser. Polecam!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 70 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 100 minut
Składniki
    Składniki na bezy
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 tbsp octu winnego
  • 1 tbsp mąki ziemniaczanej
  • Składniki na masę oreo
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 10 ciasteczek oreo
  • Dodatkowo: mini ciasteczka oreo i borówki
Wskazówki
  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy od kubeczka 8 okręgów. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na narysowane okręgi i formujemy.
  3. Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Bezy pieczemy przez godzinę, po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka oreo mielimy na mąkę w rozdrabniaczu (blenderze ręcznym). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy zmielone ciasteczka oreo i mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą.
  5. Krem oreo nakładamy na bezowe gniazdka za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Dekorujemy borówkami i mini ciasteczkami oreo (jeżeli nie udało Wam się ich kupić, udekorujcie zwykłymi ciastkami oreo, przełamanymi na pół). Można też dwa ciasteczka pokruszyć i posypać nimi bezy. Smacznego!