Bezy z kremem oreo
Chrupiąca beza z kremem z ciasteczkami oreo i borówkami, to słodki i rozpływający się w ustach deser. Polecam!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
70
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
100
minut
Składniki
Składniki na bezy
-
4
białka
-
200
g
cukru pudru
-
1
tbsp
octu winnego
-
1
tbsp
mąki ziemniaczanej
Składniki na masę oreo
-
330
ml
śmietany 30%
-
250
g
serka mascarpone
-
10
ciasteczek oreo
Dodatkowo: mini ciasteczka oreo i borówki
Wskazówki
-
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy od kubeczka 8 okręgów. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na narysowane okręgi i formujemy.
-
Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Bezy pieczemy przez godzinę, po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
-
Ciasteczka oreo mielimy na mąkę w rozdrabniaczu (blenderze ręcznym). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy zmielone ciasteczka oreo i mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą.
-
Krem oreo nakładamy na bezowe gniazdka za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Dekorujemy borówkami i mini ciasteczkami oreo (jeżeli nie udało Wam się ich kupić, udekorujcie zwykłymi ciastkami oreo, przełamanymi na pół). Można też dwa ciasteczka pokruszyć i posypać nimi bezy. Smacznego!