Faworki na krupczatce

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 40 min.

Wypróbowałam wiele różnych przepisów na faworki, ale ten z mąką krupczatką jest moim zdaniem najlepszy. Faworki są kruche, do pochrupania na ostatki idealne!

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje
  • Do smażenia: olej rzepakowy około 1 1/2 litra i cukier puder

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Wszystkie składnik wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie przenosimy je na stolnice lub blat i długo, dokładnie wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i jednolite. Następnie uderzamy ciasto wałkiem około 5-10 minut (ręka odpada ufff, ale zobaczycie, że było warto :)) Zabieg ten spowoduje, że faworki będą kruche i pokryte pęcherzykami powietrza przy pieczeniu.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko i albo za pomocą radełka, lub zwykłego noża kroimy najpierw na paski, a następnie na prostokąty. W środku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy ciasto, żeby powstał faworek.
  • Chrust smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierze.
  • Faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz