Faworki na krupczatce
Wypróbowałam wiele różnych przepisów na faworki, ale ten z mąką krupczatką jest moim zdaniem najlepszy. Faworki są kruche, do pochrupania na ostatki idealne!
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
200
g
mąki pszennej
-
200
g
mąki krupczatki
-
6
żółtek
-
4
tbsp
śmietany 18%
-
1
tbsp
z górką roztopionego masła
-
1
kieliszek spirytusu
Do smażenia: olej rzepakowy około 1 1/2 litra i cukier puder
Wskazówki
-
Wszystkie składnik wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie przenosimy je na stolnice lub blat i długo, dokładnie wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i jednolite. Następnie uderzamy ciasto wałkiem około 5-10 minut (ręka odpada ufff, ale zobaczycie, że było warto :)) Zabieg ten spowoduje, że faworki będą kruche i pokryte pęcherzykami powietrza przy pieczeniu.
-
Gotowe ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko i albo za pomocą radełka, lub zwykłego noża kroimy najpierw na paski, a następnie na prostokąty. W środku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy ciasto, żeby powstał faworek.
-
Chrust smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierze.
-
Faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!