Faworki na krupczatce

Wypróbowałam wiele różnych przepisów na faworki, ale ten z mąką krupczatką jest moim zdaniem najlepszy. Faworki są kruche, do pochrupania na ostatki idealne!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 6 żółtek
  • 4 tbsp śmietany 18%
  • 1 tbsp z górką roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Do smażenia: olej rzepakowy około 1 1/2 litra i cukier puder
Wskazówki
  1. Wszystkie składnik wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie przenosimy je na stolnice lub blat i długo, dokładnie wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i jednolite. Następnie uderzamy ciasto wałkiem około 5-10 minut (ręka odpada ufff, ale zobaczycie, że było warto :)) Zabieg ten spowoduje, że faworki będą kruche i pokryte pęcherzykami powietrza przy pieczeniu.
  2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko i albo za pomocą radełka, lub zwykłego noża kroimy najpierw na paski, a następnie na prostokąty. W środku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy ciasto, żeby powstał faworek.
  3. Chrust smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierze.
  4. Faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!