Panna Cotta porzeczkowa

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 5 godz. Czas całkowity: 6 godz.

Deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Dzisiaj z porzeczkami zatopionymi w galaretce, mniam 🙂 Słodka śmietanka i kwaśne owoce to super zestaw. Taki deser z pewnością zachwyci Twoich gości!

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Plaster porzeczkowy
  • Spód ciasteczkowy
  • Panna Cotta
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Plaster porzeczkowy należy przygotować dzień wcześniej. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Foremkę 16-18 cm wykładamy folią spożywczą, układamy porzeczki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Ciasteczka rozdrabniamy w robocie, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dno foremki o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową i dobrze ugniatamy najlepiej dnem szklanką, wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 10 min. Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. . Na środek ciasteczkowego spodu wlewamy 300 ml śmietanki i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po stężeniu na środek układamy plaster porzeczkowy i całość zalewamy lekko stężałą masą. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
  • Galaretkę porzeczkową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Panna Cotte zalewamy galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi porzeczkami i starta białą czekoladą.

Dodaj komentarz