Kategoria: Desery
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
5 godz.
Czas całkowity:
6 godz.
Deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Dzisiaj z porzeczkami zatopionymi w galaretce, mniam 🙂 Słodka śmietanka i kwaśne owoce to super zestaw. Taki deser z pewnością zachwyci Twoich gości!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Plaster porzeczkowy
- Spód ciasteczkowy
- Panna Cotta
- Dodatkowo
Wskazówki
- Plaster porzeczkowy należy przygotować dzień wcześniej. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Foremkę 16-18 cm wykładamy folią spożywczą, układamy porzeczki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Ciasteczka rozdrabniamy w robocie, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dno foremki o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową i dobrze ugniatamy najlepiej dnem szklanką, wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 10 min. Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. . Na środek ciasteczkowego spodu wlewamy 300 ml śmietanki i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po stężeniu na środek układamy plaster porzeczkowy i całość zalewamy lekko stężałą masą. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
-
-