Panna Cotta porzeczkowa
Deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Dzisiaj z porzeczkami zatopionymi w galaretce, mniam :) Słodka śmietanka i kwaśne owoce to super zestaw. Taki deser z pewnością zachwyci Twoich gości!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
300
minut
Czas całkowity:
360
minut
Składniki
Plaster porzeczkowy
-
2
galaretki o smaku czarnej porzeczki
(+ 600 ml wody)
-
czerwona porzeczka
Spód ciasteczkowy
-
150
g
masła
-
200
g
ciasteczek
Panna Cotta
-
1
l
śmietanki 30%
-
250
ml
mleka
-
5
tbsp
cukru
-
5
tsp
żelatyny
-
esencja waniliowa
Dodatkowo
-
1
galaretka z czarnej porzeczki
(+ 300 ml wody)
-
starta biała czekolada
-
porzeczki
Wskazówki
-
Plaster porzeczkowy należy przygotować dzień wcześniej. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Foremkę 16-18 cm wykładamy folią spożywczą, układamy porzeczki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
-
Ciasteczka rozdrabniamy w robocie, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dno foremki o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową i dobrze ugniatamy najlepiej dnem szklanką, wstawiamy do lodówki na 30 min.
-
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 10 min. Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. . Na środek ciasteczkowego spodu wlewamy 300 ml śmietanki i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po stężeniu na środek układamy plaster porzeczkowy i całość zalewamy lekko stężałą masą. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
-
Galaretkę porzeczkową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Panna Cotte zalewamy galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi porzeczkami i starta białą czekoladą.