Panna Cotta porzeczkowa

Deser panna cotta można przygotować na wiele sposób. Dzisiaj z porzeczkami zatopionymi w galaretce, mniam :) Słodka śmietanka i kwaśne owoce to super zestaw. Taki deser z pewnością zachwyci Twoich gości!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 300 minut
Czas całkowity: 360 minut
Składniki
    Plaster porzeczkowy
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki (+ 600 ml wody)
  • czerwona porzeczka
  • Spód ciasteczkowy
  • 150 g masła
  • 200 g ciasteczek
  • Panna Cotta
  • 1 l śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 5 tbsp cukru
  • 5 tsp żelatyny
  • esencja waniliowa
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki (+ 300 ml wody)
  • starta biała czekolada
  • porzeczki
Wskazówki
  1. Plaster porzeczkowy należy przygotować dzień wcześniej. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Foremkę 16-18 cm wykładamy folią spożywczą, układamy porzeczki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
  2. Ciasteczka rozdrabniamy w robocie, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dno foremki o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową i dobrze ugniatamy najlepiej dnem szklanką, wstawiamy do lodówki na 30 min.
  3. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 10 min. Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. . Na środek ciasteczkowego spodu wlewamy 300 ml śmietanki i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po stężeniu na środek układamy plaster porzeczkowy i całość zalewamy lekko stężałą masą. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
  4. Galaretkę porzeczkową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Panna Cotte zalewamy galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi porzeczkami i starta białą czekoladą.