Czekoladowa babka z serduszkiem

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 1 godz. 40 min. Czas całkowity: 2 godz. 20 min.

Czekoladowa babka z ukrytym sercem to idealna słodka niespodzianka na Walentynki!

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na różową babkę
  • Składniki na czekoladową babkę
  • Składniki na krem
  • Do dekoracji cukrowa posypka serduszka

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od upieczenia różowej babki. Do miski miksera wkładamy masło i cukier i ubijamy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksują, Na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy barwnik, odpowiednią ilość aby uzyskać intensywny kolor. Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 160°C z termoobiegiem piekarnika., pieczemy około 50 minut, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kroimy na plasterki i z każdego z nich wycinamy foremką kształt serduszka.
  • Babkę czekoladową przygotowujemy w analogiczny sposób. Do miski miksera wkładamy masło i cukier i ubijamy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksują, Na końcu przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy mleko. 1/3 ciasta przekładamy do keksówki, następie układamy na środku wcześniej wycięte serduszka, jedno obok drugiego. Na końcu wykładamy pozostałą część ciasta czekoladowego i równomiernie go rozprowadzamy, aby serduszka były przykryte. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160°C z termoobiegiem piekarnika., pieczemy około 50 minut, odstawiamy do wystudzenia.
  • Aby zrobić krem, miksujemy najpierw samo masło przez kilka minut, a następnie dodajemy cukier puder i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy roztopioną ciemną czekoladę i wymieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto. Na końcu ozdabiamy cukrową posypką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz