Czekoladowa babka z serduszkiem

Czekoladowa babka z ukrytym sercem to idealna słodka niespodzianka na Walentynki!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 100 minut
Czas całkowity: 140 minut
Składniki
    Składniki na różową babkę
  • 175 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • barwniki czerwony lub różowy
  • Składniki na czekoladową babkę
  • 175 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 1/2 tbsp mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na krem
  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 1-2 tbsp mleka
  • Do dekoracji cukrowa posypka serduszka
Wskazówki
  1. Zaczynamy od upieczenia różowej babki. Do miski miksera wkładamy masło i cukier i ubijamy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksują, Na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy barwnik, odpowiednią ilość aby uzyskać intensywny kolor. Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 160°C z termoobiegiem piekarnika., pieczemy około 50 minut, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kroimy na plasterki i z każdego z nich wycinamy foremką kształt serduszka.
  2. Babkę czekoladową przygotowujemy w analogiczny sposób. Do miski miksera wkładamy masło i cukier i ubijamy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksują, Na końcu przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy mleko. 1/3 ciasta przekładamy do keksówki, następie układamy na środku wcześniej wycięte serduszka, jedno obok drugiego. Na końcu wykładamy pozostałą część ciasta czekoladowego i równomiernie go rozprowadzamy, aby serduszka były przykryte. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160°C z termoobiegiem piekarnika., pieczemy około 50 minut, odstawiamy do wystudzenia.
  3. Aby zrobić krem, miksujemy najpierw samo masło przez kilka minut, a następnie dodajemy cukier puder i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy roztopioną ciemną czekoladę i wymieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto. Na końcu ozdabiamy cukrową posypką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego!