Czekoladowa babka z serduszkiem
Czekoladowa babka z ukrytym sercem to idealna słodka niespodzianka na Walentynki!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
100
minut
Czas całkowity:
140
minut
Składniki
Składniki na różową babkę
-
175
g
masła
-
175
g
cukru pudru
-
3
jajka
-
175
g
mąki pszennej
-
barwniki czerwony lub różowy
Składniki na czekoladową babkę
-
175
g
masła
-
175
g
cukru pudru
-
3
jajka
-
1 1/2
tbsp
mleka
-
150
g
mąki pszennej
-
35
g
kakao
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na krem
-
100
g
masła
-
200
g
cukru pudru
-
50
g
rozpuszczonej gorzkiej czekolady
-
1-2
tbsp
mleka
Do dekoracji cukrowa posypka serduszka
Wskazówki
-
Zaczynamy od upieczenia różowej babki. Do miski miksera wkładamy masło i cukier i ubijamy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksują, Na końcu przesiewamy mąkę i dodajemy barwnik, odpowiednią ilość aby uzyskać intensywny kolor. Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 160°C z termoobiegiem piekarnika., pieczemy około 50 minut, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kroimy na plasterki i z każdego z nich wycinamy foremką kształt serduszka.
-
Babkę czekoladową przygotowujemy w analogiczny sposób. Do miski miksera wkładamy masło i cukier i ubijamy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksują, Na końcu przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy mleko. 1/3 ciasta przekładamy do keksówki, następie układamy na środku wcześniej wycięte serduszka, jedno obok drugiego. Na końcu wykładamy pozostałą część ciasta czekoladowego i równomiernie go rozprowadzamy, aby serduszka były przykryte. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160°C z termoobiegiem piekarnika., pieczemy około 50 minut, odstawiamy do wystudzenia.
-
Aby zrobić krem, miksujemy najpierw samo masło przez kilka minut, a następnie dodajemy cukier puder i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy roztopioną ciemną czekoladę i wymieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto. Na końcu ozdabiamy cukrową posypką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego!