Fale Dunaju

Ilość: 12 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Fale Dunaju to ciasto znane, lubiane i chyba trochę zapomniane. Dwukolorowe ucierane ciasto  z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. To doskonały przepis na weekendowy wypiek.

Robiliście je z innymi owocami?

Składniki

0/17 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na budyń
  • Składniki na plewę

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenie. Białka oddzielamy od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i rozpuszczone masło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/2 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka. Mieszamy i rozprowadzamy na jasnej części ciasta. Na ciemnym cieście układamy wiśnie lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Kiedy ciasto się piecze. Gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy 1/4 szklanki w której mieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wylewamy mieszaninę, trzymamy na ogniu przez kilka minut cały czas mieszając. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
  • Miękkie masło miksujemy na puch, dodając po jednej łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i wkładamy do lodówki.
  • Czekoladę kroimy drobno. W małym garnuszku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednorodnej polewy. Odstawiamy do wystudzenia. Polewę rozprowadzamy na budyniowej masie i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz